Darea in plata

Darea in plata a imobilelor, este un act politic extrem de important si va avea urmari financiare si economice majore in societatea romaneasca, aducand un echilibru in relatiile dintre banci si populatie!

Este absolut normal ca un client care a ajuns in incapacitate de plata sa notifice si sa predea bancii bunul imobil pe care nu-l si-l mai poate permite!

Putem face urmatoarea simulare: Clientul vrea sa ia un apartament prin programul Prima Casa. Merge la un dezvoltator imobiliar, gaseste un apartament de 2 camere la 60.000 euro, merge la banca, face un credit pe 30 ani, plateste avans 5.000 euro si are o rata de 250 euro/luna. Dupa 3 ani clientul ramane somer, se imbolnaveste si nu mai poate face fata ratei, se muta la parinti si preda cheile apartamentului, bancii! Ce sa intamplat?

Dezvoltatorul a primit de la banca 60.000 euro

Clientul a platit 5.000 euro avans si 36 rate a cate 250 euro = 9.000 euro

Banca are un apartament de pentru care a platit 60.000 euro, dar i-au fost returnati 14.000 euro.

Banca este in situatia de vinde un apartament in valoare de 60.000 euro la pretul de 46.000 euro! Credeti ca se va vinde repede? Eu zic ca da!

Am luat in calcul un caz ipotetic, te poti trezi ca ai platit 10-15 ani rate la banca si nu mai poti sustine rata, ce te faci? In momentul asta clientul este evacuat si apartamentul scos la vanzare prin licitatie publica la pretul de 20.000 - 25.000 euro...

Angajatorii la mana angajatilor 09 ian.2017

Angajatorii iar au ajuns la mâna angajaților

Deficitul de forta de munca din Romania se vede cu ochiul liber. Ce imi place la acest afis este ca Dedeman incearca sa dea un statut mai uman si cald viitorilor sai angajati si spune:"angajam colegi". Nici nu stiu daca este corect etimologic enuntul, dar in mod clar vrea sa-i agate cu promisiunea ca va fi o relatie colegiala, deh.
Da, angajatii trebuiesc legati de glie, cel putin asta si-ar dori angajatorii, astfel ca acestia or sa vina cu tot felul de oferte, unele artificiale, alteori chiar si cu (mici) mariri de salarii, rezultatul va fi ca forta de munca va deveni si mai mobila, se vor plimba pe la toate companiile dispuse sa ofere ceva in plus.

Eu de ani de zile le spun angajatilor mei, ca as fi fericit sa le pot oferi 1.000 euro pe luna, dar nu se poate! De ce? Simplu, incasarile lunare pe care le am eu, de multe ori nu acopera cheltuielile salariale, daramite impozite si taxe! Nu sunt bani, nu e piata, nu avem clienti care sa plateasca. Romania este tinuta ca o piata de desfacere si consum.

Pentru a incheia incercand sa inchid cercul: Angajatorii sunt la mana clasei politice care nu da legi coerente si armonioase, care sa permita dezvoltarea unor afaceri sanatoase, generatoare de profit, care ar putea scoate oamenii si tara asta din incertitudini.